Sitemap 

Home
Volgende activiteit
Agenda 2019
Welkomsbrochure
Recht op
Spaarkaart
Kortingskaarten
Fotoboek
De Gezinsbond
Over Grotenberge
Domein Grotenberge
Museum voor Folklore
Links
Contact
Forum
Met dank aan

Over Grotenberge

Wapenschild Grotenberge

Grotenberge (1181, Grotenberge) zou letterlijk betekenen 'de grote berg'. Anderen zien meer in de verwijzing naar een persoonsnaam gezien in 1235 en 1238 de naam werd geschreven als 'Grothemberge'.

De volkse naam Breivelde is een synoniem voor de naam Grotenberge. Breivelde betekent 'het brede, uitgestrekte veld'. Grotenberge kent de wijken Wolvenhoek, Pardassenhoek, Klabot en recent de Bijloke.

Geklasseerde monumenten en landschappen

  • Ter Goten 1: hoeve met omgeving als dorpsgezicht; deze hoeve werd door André Geens (voormalig minister) ingericht als woning.
  • Posterij (Gentse Steenweg 97) met omgeving als dorpsgezicht; deze voormalige posterij is op heden deels in gebruik als woning; een ander deel bevat een leegstaande feestzaal.
  • Pastorie (Grotenbergestraat 162) als monument; dit pand huisvest op heden het Museum voor folklore.
  • het domein Breivelde als landschap; dit gemeentelijk domein werd in 1970 verworven van de familie Van Maele de Ghorain. Het oorspronkelijke romantisch aandoend park bevat tientallen waterpartijen en telt tal van inheeemse en uitheemse boomsoorten. Het domein werd uitgebreid met nieuw bos in de richting van de Bevegemse Vijvers.
  • St-Pietersbanden en St-Berlindiskerk als monument; deze kerk dateert van 1855. De vorige kerk stond langs de Grotenbergestraat, ter plaatse van het huidig kerkhof.
  • Onze-Lieve-Vrouw Van Lourdesgrot (Grotstraat 1) als monument
  • Hof te Wassenhove (Lageweg 1) en omgeving: dorpsgezicht; dit is de voornaamste leenhoeve van Grotenberge. De oorspronkelijke hoeve, welke omwald was, stond en noordwesten van de huidge hoeve.
  • Stenen Molen: stenen molen als dorpsgezicht; de molen is volledig vervallen; bestaat nog slechts uit de romp.

Bijzonderheden

Verenigingen

Ligging binnen Zottegem

Kaart Grotenberge

bron: WIKIPEDIA - nl.wikipedia.org/wiki/Grotenberge  

 


Privacyverklaring Print deze pagina
© 2006, e - C O M P A S S   bvba, All Right Reserved.